PARIJS TIP 5: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Parijs is een stad met tal van bezienswaardigheden. Op deze website hebben we al een aantal van de wat meer omvangrijke bezienswaardigheden in een aparte pagina gepresenteerd, toch zijn er nog veel meer die best wel wat aandacht mogen hebben op deze website. Natuurlijk is het onmogelijk om alle bezienswaardigheden van Parijs met de juiste aandacht te belonen. We hebben er hier een aantal weergegeven waarvan wij vinden dat ze zeker niet mogen ontbreken. Mochten je interesses in Parijs op een ander vlak liggen, dan is het raadzaam om je wat meer te verdiepen via andere websites over Parijs of in de vele reisgidsen over de Franse hoofdstad.

Tour Montparnasse

Waar in de het centrum en de omringende wijken veel oude bekende gebouwen zijn vinden we wat verder uit het centrum Tour Montparnasse. Dit was lange tijd de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk. Inclusief de antenne is de toren 231 meter hoog. Het dak ligt op een hoogte van 225 meter. Het grootste deel van de 58 verdiepingen herbergt kantoren Op de 56e verdieping is een restaurant, een minibioscoop en een expositieruimte en via de trap op de 59e verdieping kunnen de bezoekers op het hoogste terras van Parijs tot wel 40 kilometer ver genieten van het uitzicht.

Het observatiedek op het dak van Tour Montparnasse is inmiddels zo populair geworden dat er vaak lange wachttijden ontstaan bij de kassa. De populariteit is te danken aan het feit dat je van hieraf niet alleen een zeer mooi uitzicht over Parijs hebt, maar dat je ook de Eiffeltoren goed kunt zien binnen dit panorama. Vanaf de Eiffeltoren lukt dat immers niet, want dan sta je er zelf op.

Reserveer je tickets vooraf

Vanwege de drukte is het zeer aan te raden om vooraf je Tour Montparnasse tickets via internet aan te schaffen. Met deze ‘skip-the-line tickets’ kun je de lange wachtrijen bij de kassa omzeilen.

Tour Montparnasse

Notre-Dame van Parijs

De Notre-Dame van Parijs ligt in het centrum op Île de la Cité, dat een eiland is in de Seine. De eerste steen werd gelegd in 1163 door paus Alexander III. De voltooiing van het oudste deel was in het jaar 1177 en in de loop van eeuwen zijn er nog stukken bijgebouwd. Aan de buitenzijde zie je duidelijk de Visigotische stijl waarin het kerkgebouw is opgetrokken. Ook de beelden die aan de buitenzijde her en der te vinden zijn, zijn erg kenmerkend. Aan de binnenzijde is vooral het groteske karakter indrukwekkend. De Notre Dame is maar liefst 130 meter lang en de kruisribgewelven van het middenschip lijken met 35 meter hoogte tot in de hemel te reiken. In totaal kunnen er 9000 mensen de mis bijwonen in deze kathedraal. Een ander in het oog springend object is het orgel dat maar liefst 7000 pijpen heeft die zijn verdeeld over 111 registers. Vijf klavieren met elk 56 toetsen en een voetklavier zijn nodig om dit orgel te bespelen.

In de Notre Dame hebben in de loop der eeuwen belangrijke gebeurtenissen zich afgespeeld, zoals diverse kroningen en staatsbegrafenissen. Ook kennen we de Notre Dame van de klokkenluider uit het sprookje dat vooral bekend is geworden door de versie van Disney.

Een enorme brand die op 15 april 2019 uitbrak, heeft ervoor gezorgd dat de Notre-Dame jarenlang niet te bezoeken zal zijn. Het zal nog even duren voordat de herstelwerkzaamheden gereed zullen zijn. Toeristen zullen het voorlopig moeten doen met een blik op de buitenkant. Op 8 december 2024 zal de Notre-Dame heropenen voor het publiek. De herstelwerkzaamheden zullen dan nog wel enkele jaren in beslag nemen. De foto hieronder is van voor de brand.

Notre-Dame van Parijs

Arc de Triomphe

Een andere zeer bekende bezienswaardigheid in Parijs is de Arc de Triomphe. Deze triomfboog is gesitueerd op de Place Charles de Gaulle. Alleen in Noord-Korea en in Mexico vind je een grotere triomfboog. Die van de Franse hoofdstad is vijftig meter hoog, vijfenveertig meter breed en tweeëntwintig meter diep. De boog werd gebouwd in 1806 ter ere van de overwinning van het leger van Napoleon bij Austerlitz. Hoewel de bouw begon in 1806 heeft het nog geduurd tot 1836 tot de bouw was voltooid. Het ontwerp van deze boog was geïnspireerd op die van de Romeinen. Op de boog staan afbeeldingen van naakte Fransen die de behaarde barbaren verslaan. In die tijd bekende beeldhouwers hebben bijgedragen aan de beelden die geplaatst zijn op de Arc en aan de binnenzijde zijn onder andere de namen van 558 generaals gegraveerd. In de bovenzijde vind je dertig schilden met daarop vermeld de belangrijkste overwinningen van Napoleon. Daarnaast is er een eeuwig brandend vuur ter nagedachtenis van de in beide wereldoorlogen gesneuvelde onbekende soldaten.

Vanaf het dak van de Arc de Triomphe heb je een mooi uitzicht over Parijs. Het is samen met de Tour Montparnasse en de Eiffeltoren één van de betere uitzichtpunten van de stad. Om naar boven te kunnen heb je een ticket nodig. Dat kun je vooraf online kopen.

Arc de Triomphe

Père Lachaise

Eén van de bekendste begraafplaatsen ter wereld is Père Lachaise. Het is daarmee ook veruit de bekendste van Parijs. Grote namen hebben hier hun rustplaats gevonden. Niet alle grote namen die begraven liggen in Parijs liggen hier. Ook op de begraafplaats op Montmartre liggen bekende mensen begraven. Toch is Père Lachaise veruit de bekendste. Naast dat er zoveel bekende mensen hier hun rustplaats hebben zijn er ook een aantal enorm grote graven en Tombes te vinden. Bekende mensen die hier liggen zijn Edith Piaf, Honoré de Balzac, Fréderic Chopin, Max Ernst, Marcel Proust en Jim Morrison. De lijst met prominente doden is nog veel groter en elk jaar komt er wel weer en nieuwe bekende bij.

Naast de mooie graven is de begraafplaats ook mooi gesitueerd in een mooie tuin waardoor het aangenaam wandelen is langs de vele indrukwekkende graven. Ook is er een crypte voor Belgische soldaten die zijn omgekomen in de grote oorlog. Er liggen hier restanten van 102 bekende en één onbekende Belgische Soldaat.

La Defense

Waar Amsterdam de zuid-as heeft, heeft Parijs La Defense. Dit is het kantorencomplex van Parijs. De naam heeft ze te danken aan een standbeeld dat de verdediging van Parijs tijdens de Frans-Duitse oorlog moet uitbeelden. Het standbeeld is wel verhuisd bij de totstandkoming van de tegenwoordige kantoorwijk, maar is nog altijd aanwezig. Hier geen klassieke gebouwen met een lange geschiedenis, maar moderne architectuur van grote glazen kantoorgebouwen. In totaal werken er op deze plak in Parijs zo’n 150.000 mensen waar er maar 20.000 hier een residentie hebben. Met 2,5 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte is het één van de grootste kantorenwijken van Europa. Alle topbedrijven van Frankrijk hebben hier een kantoor.

Wat La Defense ook interessant maakt is de enorme collectie kunstwerken in de openbare ruimten. Ruim zestig vaak beeldhouwwerken en mozaïeken zijn hier te bewonderen.

La Defense

Les Invalides

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden heeft deze plek heeft met invalide mensen te maken heeft. Deze plek werd in 1671 opgericht voor invalide geraakte soldaten. Hulpbehoevende oude soldaten vonden hier een onderkomen. Les Invalides is uiteindelijk een vrij groot complex van gebouwen geworden. Het was een dorp in de stad. Het had zelfs zijn eigen regels, zowel op godsdienstig als militair vlak. Op zijn hoogtepunt aan het einde van de zeventiende eeuw woonden hier 4000 militairen. Op het terrein zijn een aantal mooie bezienswaardigheden, waarvan de koepelkerk ‘Dôme des Invalides’ het meeste in het oog springt. Deze is verguld en het hoogste punt ligt op 107 meter boven de vaste grond. Binnen kun je de grote fresco van Charles de La Fosse bewonderen. Ook zijn hier een aantal graven van grote militairen waarvan het Praalgraf van Napoleon niet aan je zicht zal ontsnappen. Tevens is er in het complex een legermuseum ondergebracht waar je alles te weten komt over de Franse militaire geschiedenis door de eeuwen heen. Daarnaast is er nog steeds een ziekenhuis in het complex waar nog altijd gewonde militairen hun zorg ontvangen.

Les Invalides