PARIJS TIP 3: LOUVRE

Er zijn een aantal aansprekende grote musea verspreid over de wereld. Zo heb je de ‘National Art Center Tokyo (NACT)’, ons eigen Rijksmuseum in Amsterdam en het Prado in Madrid. Zeg dat er zo verspreid over de wereld een dertigtal topmusea zijn. In Parijs zijn er zelf meer dan één van deze wereldbefaamde musea te vinden. Zo zijn er Musée d’Orsay en Musée National d’Art Moderne die bekend staan om hun uitstekende collecties. Het bekendste en grootste museum van Parijs is toch wel het Louvre. Dit enorme museum is zo groot dat je hier wel een week voor nodig hebt om de gehele collectie op een goede manier te aanschouwen. Het mag dan ook wel duidelijk zijn dat het Louvre van Parijs niet mag ontbreken op deze website.

Natuurlijk is het onmogelijk om alles aan bod te laten komen wat dit museum herbergt, maar toch zullen we trachten om een beeld te scheppen van al het moois dat het Louvre te bieden heeft. Ook zullen we hier ingaan op de geschiedenis van dit museum en wat praktische informatie geven, mocht je het museum willen bezoeken.

Geschiedenis

De geschiedenis van het gebouw waarin het Louvre is ondergebracht begint al in de twaalfde eeuw waanneer op deze locatie in het jaar1190 een kasteel wordt gerealiseerd. Door de daaropvolgende eeuwen heen hebben verschillende machthebbers hier nieuwe gebouwen of uitbreidingen gemaakt op al bestaande bouwwerken. Zo werd het van een kasteel een paleis onder het bewind van Karel V. Het was ook in de tijd van deze heerser dat de locatie kunst gerelateerde attributen ging huisvesten. De kunstliefhebber Karel V had namelijk een indrukwekkende bibliotheek met tal van kunst gerelateerde boekwerken. De echte functie van museum liet echter nog enkele eeuwen op zich wachten. In het jaar 1779 wilde de graaf van Angiviller een deel van de koninklijke kunstcollectie onderbrengen in de vertrekken van het Louvre. De Franse revolutie bracht hier echter verandering in. Er was ineens geen koning meer en de graaf moest de nieuwe machthebbers eerst overtuigen van het idee om er een museum onder te brengen. Bij een decreet uit 1791 werd uiteindelijk tijdens een wetgevende vergadering besloten dat het Louvre een museum werd. Twee jaar later, op tien augustus 1793 opende het Louvre voor het eerst haar deuren. Daarmee is het één van de oudste nog bestaande musea ter wereld. In de eerste jaren van het museum waren alleen kunstenaars welkom in de vertrekken. Behalve op zondag, dan mocht het zogeheten gewone publiek ook de vertrekken betreden en genieten van de collectie. Napoleon Bonaparte heeft tijdens zijn bewind in al zijn bescheidenheid het museum een nieuwe naam gegeven: het Musée Napoleon.

Onder Napoleon I en II werd de collectie steeds meer uitgebreid en sinds Napoleon II het voor het zeggen had, was het gewone publiek ook op andere dagen welkom en begon het steeds meer op een echt museum te lijken. Na het Napoleontijdperk kreeg het museum weer haar oorspronkelijke naam terug en nog altijd bleef het museum groeien en werd de collectie steeds indrukwekkender. Ware topstukken werden inmiddels gehuisvest in het Louvre. Tijdens de tweede wereldoorlog werden de belangrijke toonaangevende stukken dan ook uit het museum geëvacueerd en moesten deze onderduiken om niet in nazihanden te vallen. Nog altijd veranderde het museum van uiterlijk door de jaren heen. Onder het presidentschap van François Mitterrand vond de laatste grote verbouwing plaats. In totaal duurde dit project van aanpassingen en verbouwing van 1981 tot 1999. Het meest kenmerkende element dat dateert uit de laatste grote verbouwing is de glazen piramide langs waar bezoekers het museum kunnen betreden.

Hiermee waren de uitbreidingen in Parijs wat betreft het Louvre opgehouden. In 2004 heeft het Louvre nog wel een project gestart waarmee het museum verder ging uitbreiden. Dit resulteerde in 2012 in Louvre-lens, een dependance van het museum in het in Noord-Frankrijk gelegen Lens. Het mooie aan deze locatie is dat hier de kunstwerken staan tentoongesteld op volgorde van tijd in één grote hal. Hierbij lopen verschillende culturen door elkaar heen. Ook kun je hier door een glazen wand kijken naar de collectie die niet tentoongesteld is, zodat er een transparant museum wordt gecreëerd.

Het Louvre

Wat is er te zien?

De geschiedenis van de collectie van het Louvre kent een grote schare van heersers die kunst hebben verzameld waarvan een groot deel is ondergebracht in het Louvre. Dit begint bij Karel V en gaat door tot op de dag van vandaag. In totaal zijn er acht afdelingen ingericht om de kunst in verschillende categorieën onder te brengen.

Hierbij is de volgende indeling gemaakt:

Midden-Oosterse oudheden
Kunst van de Islam
Egyptische oudheden
Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden
Beeldhouwkunst
Kunstvoorwerpen
Westerse Schilderkunst
Grafische kunst

Zeker de afdeling met schilderkunst is indrukwekkend te nomen. Dit is de meest uitgebreide collectie ter wereld. Zo zijn er een zeer uitgebreide collectie Franse, Italiaans, Nederlandse, Spaanse, Duitse en Engelse kunst terug te vinden.

In totaal is er zo’n 60.000 m2 tentoonstellingsruimte ondergebracht in de vertrekken van het Louvre in Parijs. Er worden permanent zo’n 35.000 kunstwerken uit een totale collectie die nog tien keer groter is tentoongesteld. Deze indrukwekkende cijfers geven al aan dat het onmogelijk is om alles te bekijken. Een echte kunstliefhebber zal dan ook makkelijk een hele dag zijn ogen kunnen uitkijken en kan zo nog makkelijk een maand vullen om alles te kunnen bewonderen.

Louvre binnen

Topstukken uit de collectie

Naast dat er een enorm brede collectie in het Louvre is ondergebracht zijn er ook een aantal topstukken te bezichtigen. De bekendste is ongetwijfeld de ‘Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci. Ook de Venus van Milo is hier te bewonderen; evenals ‘De kaartspelers’ van Georges de La Tour, ‘De Maagd van kanselier Rolin’ van Jan van Eyck, ‘De Vrijheid leidt het volk’ van Eugène De Lacroix en ‘Het Turkse bad’ van Dominique Ingres.

Nog niet zo lang geleden is de collectie uitgebreid met twee schilderijen van Rembrandt van Rijn. Het zijn de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. Het bijzondere aan deze twee topstukken is dat ze zowel in het bezit zijn van het Rijksmuseum in Amsterdam als het Louvre in Parijs. De werken zijn altijd samen en als ze niet hangen tussen de 35.000 werken in Parijs, dan is de kans groot dat ze in Amsterdam hangen.

Het Louvre bezoeken

Het museum is dagelijks geopend tussen 9.00 uur en 18.00 uur. Alleen op dinsdag is het museum gesloten.

Tijdens de meeste feestdagen is het museum ook open, behalve op de Dag van de Arbeid op 1 mei, op 15 augustus met de Maria tenhemelopneming en op 25 december met de kerst.

Bezoekers kunnen het Louvre betreden via de ingang bij de piramide en bij de Richelieu Passage. Ook is er nog een ingang enkele voor groepen bij de Lions gate.

Tickets kunnen zowel online als ter plaatse worden aangeschaft. Wanneer je je ticket al online hebt besteld heb je natuurlijk wel het voordeel dat je meteen naar binnen kunt zonder eerst te moeten aanschuiven voor één van de kassa’s.

Reserveer hier je Louvre tickets

Mona Lisa in het Louvre